top of page
Geography

Geschiedenis

Geschiedenis van Wilsum

Wilsum is een dorp, liggend aan de IJssel tussen de steden Zwolle en Kampen. Het is een van de dorpskernen, behorend tot de gemeente Kampen. Wilsum heeft ruim 800 inwoners, voor het merendeel bestaande uit mensen die er geboren en getogen zijn.In vroegere tijden was de beroepsbevolking vooral georiënteerd op de agrarische sector en in mindere mate op de visserij. Hoewel het dorp een ligging heeft midden tussen het groen is nog slechts een klein deel van de inwoners werkzaam in de agrarische sector. De werkgelegenheid in het dorp is beperkt. De meeste Wilsummers hebben een baan in Zwolle, Kampen of wijdere omgeving.

​

Het voorzieningen niveau is in overeenstemming met de omvang van het dorp, beperkt dus. Er is een basisschool in het dorp. Het is een Protestants Christelijke school bestuurd vanuit schoolvereniging Iris in Kampen. Vrijwel alle kinderen in Wilsum bezoeken deze school. Voor het voortgezet- en beroepsonderwijs is men aangewezen op Kampen en Zwolle. Verder is er een horeca gelegenheid.

​

Het dorp kent een rijk verenigingsleven, zowel op het gebied van Cultuur als op het gebied van maatschappelijke zaken. De inwoners beseffen terdege dat men op elkaar aangewezen is. De kleinschaligheid maakt het noodzakelijk om gezamenlijk initiatieven te nemen en in stand te houden om het dorp vitaal en leefbaar te houden. De laatste jaren worden die initiatieven meer en meer door de plaatselijke en provinciale overheden gestimuleerd en gefaciliteerd. Enkele jaren geleden werd een nieuw gebouwde multifunctionele accommodatie geopend. Dat biedt perspectief voor de toekomst.

​

Karakteristiek voor het dorp is de fraaie Hervormde kerk, gebouwd in 1050. Het is een van de oudste kerken in ons land en daar zijn de Wilsummers best een beetje trots op.

​

Naast de Hervormde kerk heeft Wilsum ook een Gereformeerde kerk, gebouwd in 1955. Tot voor enkele decennia was vrijwel iedere Wilsummer aangesloten bij een van die twee kerken. Nog steeds spelen de beide kerkelijke gemeenten een belangrijke rol in het dagelijks leven op het dorp.

Geschiedenis van de Kerk in Wilsum

"De God des hemels, Hij zal het ons doen gelukken.
Wij, zijn knechten, zullen ons opmaken en bouwen."

De inwoners van Wilsum waren tot de reformatie rooms. Na de reformatie werden ze grotendeels protestant. Een enkeling bleef rooms. De meeste inwoners kerkten in wat tegenwoordig de Hervormde kerk is.
In de tweede helft van de 19de eeuw besloten verschillende Wilsummers zich uit de Hervormde kerk van Wilsum te onttrekken, en zich aan te sluiten bij de Gereformeerde kerk in Kampen.  Tegen het einde van de 19de eeuw waren dat er zoveel dat men een eigen kerk wenst. Men hield toen al  “samenkomsten, waar studenten een stichtelijk woord spraken”.


In 1890 werd er door de kerkenraad van Kampen, op aanvraag van de Wilsummers kerkgangers, aan het toenmalige Achterpad (Westenbergstraat) voor duizend gulden een kerk gebouwd.
Op zondag 29 juni 1890 wordt de kerk ingewijd. Het zou nog tot 25 juni 1899 duren voor de Gereformeerde gemeente in Wilsum een feit is.
De eerste ambtsdragers waren, als ouderling G. Riezebos en T. Evink en als diakenen H. de Ruiter en H. van’t Veer.


Op 1 juli werd de eerste kerkenraadvergadering gehouden.
De consistorie was eerst achter in de kerk. Al snel werd de kerk te klein en al in 1823 werd de bouwaanvraag gedaan en werd de consistorie bij de kerk aangetrokken. Er werd een stuk van 3,10 m. x 3,85 m. x 3,50 m. bij de kerk aangebouwd.

​

De eerste dominee doet in 1933 zijn intrede. Het is Hendrik Botma uit Bussum. Ds. Botma zou ruim 13 jaar de Gereformeerde gemeente leiden. In september 1946 vertrekt hij naar Emmer-Erfscheidenveen. Zijn opvolger is M. Zijlema, afkomstig uit Engwierum. Ds. Zijlema zou tot 31 januari 1954 blijven. Ruim een jaar later, op 27 februari 1955 wordt W. Fokkens bevestigd.

​

In 1935 wordt een perceel grond aan de Dorpsweg gekocht voor 1000 gulden om er een nieuwe kerk op te bouwen. In 1955 is de oude kerk te klein en de kwaliteit laat ook te wensen over. Er wordt besloten om een nieuwe kerk (de huidige) te bouwen. Dominee Fokkens schrijft in de kerkbode “Maar nu hopen we dan eindelijk ons oude lekke gebouwtje met consistorie hokje te verruilen voor een waardig kerkgebouw”.

​

Op 8 oktober 1955 werd de eerste steen gelegd door dominee Fokkens. Het kerkgebouw werd gebouwd door timmer en aannemersbedrijf H.J. Riezebos aangevuld met vrijwilligers voor een bedrag van ruim 56000 gulden.

Neem contact op

Bij vragen kunt u contact opnemen via het formulier hieronder.

Bedankt voor uw bericht!

bottom of page